Wednesday, November 3, 2010
Home »
ayam percik perdana
,
resepi
,
resepi ayam
»
Resepi Ayam Percik Perdana
BAHAN A:
1 ekor ayam (potong 4 buang kulit)
1 kg santan
2 cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
10 ulas bawang merah (kisar)
7 tangkai cili kering (kisar)
2 sudu besar air asam jawa
2 batang serai (ketuk)
Sedikit garam dan gula
BAHAN KISAR:
2 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 batang serai
3 ulas bawang merah
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan ayam bersama bahan A (kecuali santan) selama 30 minit.
2. Kemudian bakar ayam sehingga tiga per empat masak.
3. Sementara itu, panaskan santan, kemudian masukkan bahan kisar.
4. Kacau kuah supaya santan tidak pecah minyak.
5. Apabila santan masak dan pekat, percikkan ke atas ayam bakar tadi dengan serai.
6. Bakar sehingga ayam masak.
Resepi Ayam Percik Perdana
BAHAN A:
1 ekor ayam (potong 4 buang kulit)
1 kg santan
2 cm halia (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
10 ulas bawang merah (kisar)
7 tangkai cili kering (kisar)
2 sudu besar air asam jawa
2 batang serai (ketuk)
Sedikit garam dan gula
BAHAN KISAR:
2 cm kunyit hidup
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 batang serai
3 ulas bawang merah
CARA MENYEDIAKAN:
1. Perapkan ayam bersama bahan A (kecuali santan) selama 30 minit.
2. Kemudian bakar ayam sehingga tiga per empat masak.
3. Sementara itu, panaskan santan, kemudian masukkan bahan kisar.
4. Kacau kuah supaya santan tidak pecah minyak.
5. Apabila santan masak dan pekat, percikkan ke atas ayam bakar tadi dengan serai.
6. Bakar sehingga ayam masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ShareThis
Blog Archive
-
▼
2010
(678)
-
▼
November
(284)
- Resepi Kuih Donat
- Resepi Putu Mayam
- resepi Kuih Putu Kacang
- Resepi Karipap kentang
- Resepi Pajeri Nenas
- Resepi Pau Ayam
- Resepi Pau Kacang Merah
- Resepi Cap Cay
- GORENG SOTONG VEGETARIAN ALA KONG PAO
- DENDENG LAMBOK
- TEMPE GORENG KICAP
- Resepi Kari Kerang
- HARUAN BAKAR
- HARUAN MASAK LADA HITAM
- AYAM TELUR BUNGKUS
- SUP AYAM SANTAN
- TENGGIRI MASAK ASAM
- IKAN KUKUS ISTIMEWA
- Nasi Beriani Udang Galah
- Nasi Goreng Bilis Telur
- Ayam Goreng Pandan
- Kuih Kasui (Kuih Kaswi)
- Roti Gulung Sardin
- Blueberry Cheese Tart
- Ala KFC Cheesy Wedges
- Bubur Sum Sum
- PISANG BAKAR BERSAMA SOS KACANG
- IKAN SIAKAP KUKUS
- DAGING PANGGANG AIR ASAM
- PUDING NESTUM PISANG
- IKAN TERUBUK BAKAR
- SINGGANG BERLADA DAGING BATANG PINANG
- Resepi Mee Celup
- Resepi Mee Kuah
- Resepi Akok
- Resepi Lompat Tikam
- Resepi Pulut Durian
- Resepi Pulut Inti
- Resepi Cempedak Goreng
- Resepi Ubi Rebus
- Resepi Ubi Goreng Berempah
- Resepi Tapai Pulut
- Resepi Sup Daging
- Resepi Kurma Daging
- Resepi Lala Masak Lemak Cili Api
- Resepi Sambal Sotong
- Resepi Kari Sotong
- Resepi Ayam Panggang Madu
- UDANG KUKUS DENGAN BONITO FLAKE
- BURGER SARDIN
- GULUNGAN DADAR
- SUP BRAKOLI BERJAGUNG MANIS
- CAH KANGKUNG
- SOTONG GORENG DENGAN CILI KERING
- CAH BRAKOLI
- DAGING BETAWI
- SOTONG GORENG BEREMPAH
- SANDWICH AYAM PANGGANG,KEJU DAN BUAH AVOKADO
- OTAK-OTAK SANDWICH
- SOTO BABAT
- SATE PERUT
- NASI GORENG KERABU
- KUE TEOW QASEH
- ASAM PEDAS SOTONG
- BEBOLA DAGING RANGUP
- ASAM PEDAS BALI DAGING
- ASAM PENGAT DAGING
- DAGING REBUS BELIMBING BULUH
- Resepi Sup Gear Box
- Resepi Char Kuew Tiaw
- Resepi Kuew Tiaw Latna / Ladna
- Resepi Mee Bandung
- Resepi Bihun Goreng Hailam
- QUICHE DAGING
- STEAK VEGETABLES COCKTAIL
- Resepi Nasi Goreng Pattaya
- Resepi Nasi Goreng Lada Hitam
- Resepi Nasi Goreng Kampung
- Resepi Nasi Goreng Tomyam
- Resepi Kerabu Kerang Dengan Pucuk Paku
- KEREPEK SOTONG
- DAGING MASAK PUDZI (KUZI)
- DAGING MASAK KICAP BERLADA
- DAGING RENDANG TOMATO
- Resepi Popia Pisang
- Resepi Kuih Bom
- Resepi Gulai Lemak Pucuk Ubi Kayu
- Resepi Nasi Goreng Cendawan
- Resepi Sambal Kupang
- Resepi Daging Unta Goreng Berempah
- Resepi Solok Lada
- Resepi Bingka Labu
- Resepi Kuih Ketayap
- Bahan2 : 1 ekor ayam (± 1 kg), potong menjadi 8 ...
- Resepi Lala Masak Bercili
- Resepi Pengat Pisang
- RESEPI HOMEMADE CHOCOLATE BAR
- RESEPI BLACK PEPPER CHICKEN
- MANDARIN CHICKEN CHOP
- Resepi TomYam Ikan Tenggiri
-
▼
November
(284)
No comments:
Post a Comment