BAHAN-BAHAN :
1 potong ayam tanpa tulang
80 gm lada hitam
2 ulas bawang putih-di cincang halus
3 ulas bawang merah-dicincang halus
3 sudu besar sos perang
1oo gm tepung
80 gm minyak sayur
150 gm air
1 helai daun bay
CARA MEMBUATNYA :
1. Campurkan tepung dan minyak sayur dan kacau sebati,.ketepikan.
2. Tumbuk lada hitam hingga sedikit hancur
3. Kemudian tumis bawang merah,sehingga kekuning-kuningan. Masukkan bawang putih dan daun bay
4. Tambah air dan sos perang.kacau sebati
5, Pekatkan kuah dengan campuran tepung yang telah disediakan terlebih dahulu, Tambahkan garam secukup rasa dan ketepikan
6. Perap ayam dengan serbuk lada hitam..Gril hingga daging empuk
Tuang sos keatas ayam dan hidangkan
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment