Pages
▼
Saturday, November 6, 2010
Resepi Ketam Cili Bertelur
Bahan-bahan:
•1 kg - ketam bunga – dibersihkan, dibelah dua & digoreng selama 3-5 minit.
•10 ulas - bawang merah dikisar lumat
•5 ulas - bawang putih dikisar lumat
•2 inci - halia dikisar lumat
•3 batang - serai – dititik
•5 sudu besar - minyak untuk menumis
•1 cawan-air
•3 sudu besar - sos tiram
•3 sudu besar - sos cili
•3 susu desar - sos tomato
•2 sudu besar - cili boh
•1 biji - telur – dipukul
•Garam & gula secukup rasa
•1 labu - bawang besar–dibelah 8
•Daun ketumbar untuk hiasan
Cara memasak:
•Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan-bahan kisar, cili boh dan serai hingga naik baunya.
•Masukkan secawan air, gaul rata. & masukkan semua sos, gula, garam secukup rasa dan gaul hingga sebati. Masukkan ketam, bawang besar & tutup kuali selama 5 minit.
•Masukkan telur dan dikacau kedalam kuali cepat-cepat supaya telur tak berketul.
•Hiaskan dengan hirisan daun ketumbar
No comments:
Post a Comment