Pages

Saturday, November 6, 2010

Resepi Sarak Ikan Kembung


Bahan-bahan:

5 ekor ikan kembung besar
1 / 4 biji kelapa parut - ditumbuk halus Digiling / ditumbuk
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci Halia
1 / 2 inci lengkuas
3 batang serai
2 Tangkai daun kesum, dihiris halus
1 sdb serbuk lada putih serbuk perisa dan garam secukupnya

Cara Membuat:


Bersihkan ikan dan buang insangnya. Belah ikan berhampiran belakang kedua-dua belah tulangnya.
Buang tulang ikan dan Keluarkan isi perutnya dan bersihkan. Kikis isi ikan hingga ke kulit tetapi jangan sampai kulit ikan terkoyak.
Tumbuk isi ikan halus. Campurkan semua bahan dan gaulkan rata-rata. Sumbat campuran ini kedalam ikan kemas dan ikat dengan benang. Sudip atas letak ikan besar yang berlubang dan goreng dalam minyak yang panas Sehingga kekuningan. Jika anda lebih mudah Menggunakan penggorengan listrik.

No comments:

Post a Comment