BAHAN-BAHAN:
1 kg udang
5 ulas bawang merah (kisar)
5 tangkai cili hijau (hiris)
2 biji tomato (potong halus)
2 tangkai daun kari
1 sudu kecil bawang putih (kisar)
1 sudu kecil halia (kisar)
1 sudu besar lada putih
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar serbuk kunyit
10 biji gajus (kisar)
50 gm santan
50 ml minyak
750 ml air
Sedikit garam
CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, daun kari, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan lada putih, jintan manis, jintan putih dan serbuk kunyit. Kacau rata seketika dan masukkan air.
3.Renehkan di atas api sederhana sehingga air mendidih.
4.Setelah itu, barulah masukkan udang bersama tomato, gajus, cili hijau dan cili merah.
5.Apabila air kering sedikit, masukkan pula santan dan garam secukup rasa. Biarkan di atas api sederhana sehingga udang masak barulah angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment