BAHAN-BAHAN:
300 gm udang (saiz besar)
1 sudu kecil bawang putih
1 labu bawang besar
20 gm halia (hiris)
1 tangkai cili merah (hiris)
3 sudu besar minyak masak
2 sudu kecil cuka
5 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil kicap cair
1/2 sudu besar kicap pekat
Daun bawang (potong panjang)
1 biji telur
Sedikit minyak bawang putih
Gula dan garam secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
1) Terlebih dahulu goreng udang dengan tepung Wzi.
2) Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia dan cili merah hingga naik bau.
3) Kemudian masukkan cuka, sos tomato, kicap cair dan pekat.
4) Kacau rata dan masukkan telur. Kacau hingga telur hancur.
5) Masukkan udang tadi dan minyak bawang putih. Tumis sehingga udang masak.
6) Akhir sekali taburkan bawang putih.
No comments:
Post a Comment