Pages

Saturday, December 18, 2010

ASAM PEDAS BEBOLA IKAN

 

BAHAN – BAHAN :

200 gm bebola ikan

300 gm bendi

2 batang serai  - dittik

2 kuntum bunga kantan

4 – 6 helai daun kesum

sedikit minyak untuk menumis

sedikit air asam jawa

sedikit air sejuk

garam secukup rasa

 

BAHAN – BAHAN  DIGILING HALUS :

15 tangkai cili kering

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2,5 cm halia

 

CARA MENYEDIAKANNYA ;

1. Panaskan minyak dan tumis bahan – bahan  yang di giling halus hingga garing

2. Kemudian masukkan serai yang sudah dititik,kacau hingga rata

3. Masukkan air dan air asam jawa dan kacau

4. Bila mendidih masukkan bendi,bebola ikan,,daun kesum ,bunga kantan,dan garam dan kacau hingga sebati

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment