Pages

Saturday, December 18, 2010

BEBOLA SOTONG

 

BAHAN -  BAHAN :

10 gm bawang besar

1o gm daun saderi

20 gm lobak merah – potong dadu

20 gm kentang

30 gm daun perai (leek)

42 gm tomato dicincang

2 gm bawang putih dicincang halus

10 gm kacang kuda

20 gm kobis  - dicincang halus

10 ml minyak masak

20 gm pes basli

50 ml air

3 paket bebola sotong

garam secukup rasa

serbuk lada putih

 

CARA MEMASAKNYA :

1. Goreng bebola sotong dengan sedikit minyak, Asihgkan

2. Panaskan sedikit minyak

3. Masukkan bawang besar,bawang putih,daun saderi,lobak merah,,kentang ,daun perai dan kobis selama 5 minit

4. Maskkan tomato cincang dan air,masak dengan api kecik selama 30 minit

5, Setelah mendidih masukkan garam dan lada sulah secukup rasa

6. Setelah masak matikan api dan taburkan daun pasli

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment