Pages
▼
Sunday, December 26, 2010
RESEPI DALCHA
BAHAN – BAHAN :
300 gm daging - direbus
2 biji terung bulat
1 batang lobak merah
4 biji ubi kentang
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
50 sen kacang dal – direbus dan dikisar separuh halus
2 mangkuk santan cair
1 cawan santan pekat
BAHAN TUMISAN :
1/2 cawan minyak
2 bungkus serbuk kari daging
2 mangkuk air asam jawa
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 inci kulit kayu manis
4 ulas bunga lawang
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA ;
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumisan,biarkan hingga garing ,kemudian masukkan serbuk kari dan kacau perlahan – lahan
2. Masukkan daging dan masak hingga empuk
3’ Masukkan kentang dan biarkan setengah empuk
4. Masukkan lobak merah,terung ,cili,dan kacang dal
5. Masukkan santan cair dan santan pekat ,.masak hinggamendidih dan kuah menjadi agak pekat
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment