Pages

Thursday, December 2, 2010

GEGERUT BAKAR

BAHAN-BAHAN ;
1 ekor ikan gegerut – di bersihkan
1 sm halia - dikisar
1 sm lengkuas – di kisar
1 cm kunyit hidup – dikisar
1 biji bawang besar – dikisar
10 biji cili kering – dikisar
2 biji bawang kecil – dihiris
1 biji bawang putih – dihiris
sedikit rempah kari
sedikit minyak masak
sedikit garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa

CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan minyak dan masukkan bahan yang dihiris halus
2. Tumis bahan hingga naik bau dan masukkan rempah kari dan cili kering
3. Masukkan bahan kisar ,masak hingga mendidih dan masukkan gula,garam ,serbuk perasa,secukupnya
4. Biarkan masak
5. Gaul ikan gegerut tadi ,bersama bahan rempah yang telah dimasak dan bakar hingga masak.
6. Hidangkan bersama air asam dan air kicap.

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment