BAHAN – BAHAN :
250 gm ikan salmon – dipotong sederhana tebal
1 biji lada benggala merah – dipotong dadu kecil
1 biji lada benggala kuning – dipotong dadu kecil
200 gm kobis bunga
sayur brokoli secukupnya
120 ml sos teriyaki
100 gmpastafattucine
3 labu bawang besar – potong bulat untuk hiasan atas ikan
BAHAN PASTA :
70 gm pasta fettucine – rebus hingga lembut
30 gm tomato puri
1/2 sudu kecil bawang putih cincang
1 sudu besar minyak zaitun
SOS SOYA UNTUK IKAN – REBUS SELAMA SATU JAM
2 Sudu besar kicap cair
1 sudu kecil kicap pekat
50 gm gula batu
1 ulas bawang putih
1 cm halia muda
sedikit daun bawang
sedikit tepung jagung untuk pekat sos – mengikut sederhana kepekatan
CARA MENYEDIAKANNYA ;
1. Ambil ikan salmon dan gaulkan dengan sedikit garam dan masak di atas kuali dengan sesudu minyak zaitun
2. Masak hingga warna keemasan selama 5 minit dan ketepikan supaya tidak terlalu masak
3. Rebus semua bahan sayuran selama satu minit dan goreng kering dengan sedikit mentega dan bawang putih dan ketepikan sebentar
4. Rebus spageti dalam air panas dan tos airnya ,ambil sedikit tomato puri dan masak bersama pasta
5. Hiaskan bahan – bahan tersebut bermula dengan sayuran di bahagian bawah kemudian diikuti pasta tadi dan letakkan ikan salmon diatasnya
6. Akhir sekali letakkan bawang yang telah digoreng untuk hiasan diatas ikan tersebut
7. Tuangkan sos teriyaki dan sedia dihidangkan
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment