BAHAN – BAHAN :
1 Batang serai - diketuk
40 ml minyak zaitun
BAHAN PERAP :
500 gm ayam
1 biji lemon
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 sudu kecil serbuk lada hitam
secubit serbuk kayu manis
sedikit garam
sedikit gula
BAHAN – BAHAN SOS :
2 sudu besar serbuk pati ayam
1 labu bawang besar – dicincang
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu kecil lada hitam
1 biji tomato - dipotong dadu kecil
1 sudu besar mentega
100 ml air
CARA MENYEDIAKANNYA :
1. Ayam dibersihkan dan digaul dengan kesemuabahan perap – perap semalaman
2 .Kemudian bakar,renjiskan dengan minyak zaitun,menggunakan serai.
3. Utuk membuat bahan sos .Panaskan mentega kemudian tumiskan bawang besar hingga wangi. Masukkan serbuk ayam yang telah dibancuh dengan air
4. Tuangkan airmasukkan sos lada hitam dan serbuk lada hitam ,kacau perlahan – lahan sehingga pekat diatas api kecil
5. Setelah mendidih masukkan tomato ,hidangkan dengan ayam bakar
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment