Pages

Sunday, December 26, 2010

OTAK – OTAK :

 

BAHAN  A  :

500 gm isi ikan

150 gm ml santan

3 biji telur

20 helai daun kadok

5 helai daun limau purut – hiris

1 sudu lecil tepung jagung

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil lada sulah

Daun pisang secukupnya

 

BAHAN GILING :

11/2 bijicili merah

150 gm bawang putih

30 gm buah keras

20gm lengkuas

15 gm belacan

15 kunyit

2 batang serai

 

CARA MEMBUATNYA  :

1. Campurkan semua bahan A  - kecuali daun pisang dan daun kaduk dengan bahan giling

2. Potong daun pisang selebar 30 sm x 30 sm.Lapis dengan daun kadaok,

3. Masukkan 3 sudu besar bahan (1) dan bungkus,kemudian kukus selam 10 minit,enak dimakan panas – panas

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment