Pages

Sunday, December 19, 2010

Resepi Bayam Tumis Air


BAHAN-BAHAN:

2 ikat sayur bayam
6 ekor sotong

2 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil minyak bijan
Garam secukup rasa

BAHAN DITUMBUK LUMAT:

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

CARA MEMASAK:

1) Bersihkan sayur bayam . Kupas semua bawang dah ditumbuk lumat . Sotong dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.

2) Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan ditumbuk sampai wangi dan masukkan sotong , sos tiram serta minyak bijan kacau kejap . Masukkan air secukupnya bila kuah dah mendidih terus masukkan semua sayur bayam dan kacau . Last sekali masukkan garam , bila sayur bayam dah nampak layu api dapur boleh la ditutup . Biarkan sayur masak didalam kuah yang masih panas 

No comments:

Post a Comment