Pages

Sunday, December 19, 2010

Resepi Sawi Goreng


Bahan-Bahan:


300 gm sawi
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah

75 gm udang hidup (saiz sederhana)
3 sudu minyak
Garam,gula & lada sulah (mengikut rasa)
1 sudu kicap cair



Cara:


1. Sediakan bahan-bahan:Sediakan udang & campurkan dengan garam,lada hitam & gula. 
2. Bersihkan semua sayur-sayuran.Kupas bawang merah,bawang putih & biang biji cili. 
3. Basuh sawi . Hiris bawang merah,cincang bawang putih,mayang cili & rendam dalam air sejuk untuk hiasan &  
potong sawi (asingkan batang daripada daun). 
4. Menggoreng Sawi: Panaskan minyak di dalam kuali & goreng bawang merah & bawang putih hingga kuning. Tambahkan udang & 1-2 sudu air.
5. Goreng udang hingga merah warnanya. Masukkan batang sawi & kemudian daunnya dengan udang & 1-2 sudu air.
6. Goreng udang hingga merah warnanya. Masukkan batang sawi & kemudian daunnya dengan 2 sudu air. 
7. Masak selama beberapa minit. Goreng sawi jangan sampai lecur. Masukkan lada hitam,garam & sos. Hidangkan berhias cili.

No comments:

Post a Comment