BAHAN – BAHAN :
2 liter air
500 gm tulang atau rangka ayam
50 gm lobak merah dipotong 1/2 cm
1 sudu makan stok ayam
100 gm kubis cina
300 gm udang – jadikan bebola
1 sudu makan tepung ubi kayu -- jadikan bebola
50 gm fish maw(sejenis lapisan dlm perut ikan )-berkualiti (direndam ,kemudian dipotong 3 cm )
300 gm sengkuang –dihiris setebal 1/2 cm
sedikit lada hitam
sedikit garam
2 keping asam keping
sedikit kiub ayam
BAHAN – BAHAN HIASAN :
20 gm bawang putih
2 sudu makan minyak masak
1 batang daun ketumbar
CARA MEMBUATNYA :
1. Panaskan air dan masukkan tulang atau rangka ayam,reneh selama 25 hingga 45 minit,kemudian angkat ayam dan tinggalkkan air rebusan di dalam periuk.
2. Didihkan semula air rebusan ayam tersebut
3. Ambil bebola udang menggunakan sudu teh,masukkan kedalam air rebusan yang sedang mendidih,biarkan ia masak selama satu hingga dua minit
4. Masukkan fish maw,sengkuang dan lobak merah,tambahkan perasa seperti garam dan kiub ayam,
5. Masukkan kubis cina,masak hingga kubis menjadi lembut
6. Panaskan 2 sudu minyak masak,untuk menumis bawang putih hingga jadi perang,keemasan
7. Hidangkan sup yang telah siap dengan kepingan bawang putih goreng dan daun ketumbar
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment