BAHAN – BAHAN :
BAHAN A :
200 gm pucuk paku
200 gm udang dibuang kulit
100 gm kacang tanah
50 gm bawang merah – hiris halus
2 sudu makan kerisik
1 batang bunga halia - dihiris halus
3 helai daun limau purut
BAHAN UNTUK SOS “
11/2 sudu makan sambal belacan
11/2 sudu makan jus limau
1 sudu makan santan pekat
gula perang secukupnya
garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
1. Guna bahagian lembut pucuk paku,patah- patahkan pucuk paku dan celur dalam air panas
2. Bilas dengan air sejuk dan biarkan dalam penapis
3. Buangkan kulit udang ,kemudian rebus atau kukus,bila masak .angkat dan biarkan sejuk
4. Panggang kacang tanah dalam kuali dengan api kecil hingga kacang perang,sejukkan kacang sebelum dihancurkan
5. Campurkan,kesemua bahan untuk sos dalam mangkuk dan kemudian masukkan bahan A.kacau hingga sebati.
SEDIA DIHIDANG
No comments:
Post a Comment