Pages

Thursday, January 20, 2011

IKAN ASAM NYONYA

 DSC08127

BAHAN – BAHAN :

BAHAN UNTUK SUP ASAM (A) :

3 batang serai

1 kuntum bunga kantan

3 inci lengkuas

3 tangkai daun kesum

2 sudu pes asam jawa

2 sudu besar gula

 

BAHAN KISAR (B)

100 Gm bawang merah

50 gm bawang putih

2 biji buah keras

1 sudu belacan

1/2 inci kunyit

2 sudu besar cili boh

2 cawan air

 

BAHAN (C) :

600 gm ikan kembung atau kepingan ikan tenggiri

1 tangkai cili merah

1/2 biji bawang besar – dihiris

1 tangkai daun pudina

3 sudu minyak masak

garam secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Didihkan air dalam periuk,masukkan bahan A dan didihkan hingga masak.kemudian renehkan selama 30 minit,ketepikan sebentar

2. Panaskan 3 sudu minyak masak didalam kuali,tumiskan bahan B hingga wangi,angkat dan gaulkan bersama sup asam tadi

3. Masukkan ikan dan garam,reneh sehingga masak,setelah siap hidangkan diatas piring dan taburkan cili,daun pudina dan kepingan bawang keatasnya

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment