BAHAN – BAHAN :
BAHAN UNTUK SUP ASAM (A) :
3 batang serai
1 kuntum bunga kantan
3 inci lengkuas
3 tangkai daun kesum
2 sudu pes asam jawa
2 sudu besar gula
BAHAN KISAR (B)
100 Gm bawang merah
50 gm bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu belacan
1/2 inci kunyit
2 sudu besar cili boh
2 cawan air
BAHAN (C) :
600 gm ikan kembung atau kepingan ikan tenggiri
1 tangkai cili merah
1/2 biji bawang besar – dihiris
1 tangkai daun pudina
3 sudu minyak masak
garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
1. Didihkan air dalam periuk,masukkan bahan A dan didihkan hingga masak.kemudian renehkan selama 30 minit,ketepikan sebentar
2. Panaskan 3 sudu minyak masak didalam kuali,tumiskan bahan B hingga wangi,angkat dan gaulkan bersama sup asam tadi
3. Masukkan ikan dan garam,reneh sehingga masak,setelah siap hidangkan diatas piring dan taburkan cili,daun pudina dan kepingan bawang keatasnya
SEDIA DIHIDANG .
No comments:
Post a Comment