Pages

Sunday, January 16, 2011

KARI IKAN TENGGIRI

DSC08197

BAHAN – BAHAN :

2 potong ikan tenggiri

3 biji bawang merah

2 ulas bawang putih

2 cm kunyit hidup

3 cm halia

3 sudu makan serbuk kari

1 batang kulit kayu manis

sedikit cengkih dan bunga bawang

air asam jawa secukupnya

garam secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Tumbuk bawang merah,bawang putih,halia dan kunyit hingga lumat

2, Campur dengan serbuk kari dan ketepikan

3. Tumiskan bahan- bahan yang dah di tumbuk bersama kulit kayu manis,cengkih da bunga lawang kacau hingga naik bau

4. Masukkan serbuk kari,ikan ,kemudian masukkan air asam jawa secukupnya dan garam secukupnya,

5. Biarkan hingga masak,kemudian angkat

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment