Pages

Sunday, February 6, 2011

AYAM SAMBAL ISTANA

DSC08233

BAHAN – BAHAN :

1 kg ayam dipotong 16

1 sudu besar garam

1 sudu kecil serbuk ketumbar

 

BAHAN – BAHAN  KISAR :

50 gm kacang gajus mentah

4 biji buah keras

2 ketul kunyit sebesar ibu jari

1 sudu kecili lada sulah

100 ml susu sejat mari gold

4 helai daun limau purut di potong halua

sedikit cili padi dipotong

garam secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKANNYA :

1. Perapkan ayam bersama serbuk penaik,garam dan ketumbar selama 10 minit

2. Goreng kepingan ayam hingga garing dan bewarna keemasan

3. Panaskan 4 sudu minyak masak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi

4. Masukkan susu sejat mari gold dan garam ,masak selama 1/2 minit

5. Masukkan kepingan ayam yang telah digoreng dan gaul bersama dengan kuah tadi

6. Taburkan garam bersama sedikit daun limau purut dan cili burung

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment