Pages

Sunday, February 27, 2011

Soto Johor


Soto Johor



BAHAN NASI KUKUS:
500 gm beras
600 ml air

BAHAN AYAM BEREMPAH:
500 gm ayam
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
4 cm lengkuas
1 batang serai
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
Sedikit kunyit
Minyak untuk menggoreng

CARA MENYEDIAKAN:
1.Sejat beras dan kukus sehingga masak.
2.Untuk ayam berempah, gaulkan kesemua bahan dan perapkan selama
  lima jam atau satu hari lebih sedap.
3.Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga kekuningan.
4.Setelah nasi kukus masak, hidangkan bersama ayam goreng berempah.
   Lebih enak jika dihidangkan dengan sambal kerutub mengikut cita rasa anda
Sumber : utusan

No comments:

Post a Comment