Pages

Tuesday, March 15, 2011

Kek Lapis Kacang Merah




Bahan-bahan:
500 gm telur - timbang tanpa kulit
240 gula kastor
250 gm tepung gandum
100 ml air
26 gm emulsifier
120 gm mentega - dicairkan
2 sudu kecil esen vanila
Bahan Kacang Merah:
100 gm kacang merah - direbus empuk
50 gm gula
50 ml air
Cara Menyediakan:
1. Sediakan bahan kacang merah: Campurkan gula ke dalam kacang merah yang telah empuk. Pastikan kacang agak kering, kemudian tambah air (50ml) dan kisar. Ketepikan.
2. Untuk kek: Campurkan telur, gula, tepung gandum, air dan esen vanila ke dalam mangkuk besar dan putar sehingga menjadu aduan yang gebu.
3. Masukkan mentega cair dan kaup balik sehingga sebati.
4. Bakar selama 40 hingga 45 minit pada suhu 175 darjah Celsius.
5. Setelah sejuk, potong bahagian tengah kek dan sapukan inti kacang merah di bahagian bawah. Setelah siap, lapiskan bahagian atas kek
sUMBER : Sajionline

No comments:

Post a Comment