Pages

Wednesday, November 23, 2011

Daging Masak Jintan

Bahan A:

(Gaul & perap selama 1/2 jam)

600 gm daging lembut - potong nipis

1/2 cawan kicap pekat

1 sudu besar cuka

1 cawan gula

Bahan B:

(Ditumbuk halus)

4 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

1 cm halia

1 cm kunyit hidup

1/4 biji buah pala

Bahan C:

1 sudu besar serbuk ketumbar

1 sudu besar serbuk jintan putih

1 sudu besar serbuk jintan manis

1 sudu kecil serbuk lada hitam

1 biji tomato - dicincang

Bahan D:

(Bahan Tumis)

2 cm kulit kayu manis

4 kuntum bunga cengkih

1 kuntum bunga lawang

2 ulas bawang merah - dihiris

2 ulas bawang putih - dihiris

1/4 cawan minyak masak

2 sudu besar mentega

Untuk hiasan:

Bawang besar - dipotong bulat

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan D sehingga naik bau dan kekuningan.

2. Masukkan bahan-bahan B dan C serta 1 cawan air. Kacau seketika, masak hingga rempah naik aroma.

3. Masukkan tomato cincang, diikuti daging yang telah diperap. Kacau hingga daging kecut. Masak atas api perlahan sehingga daging empuk. Tambah secawan air lagi jika kuahnya telah pekat dan daging masih keras.

4. Setelah kuah pekat, masukkan bawang besar dan garam secukup rasa. Kacau sehingga bawang layu sedikit dan angkat

Sumber saji

No comments:

Post a Comment