Pages

Thursday, November 24, 2011

Rendang Pakistan

Bahan-bahan:

1 ekor ayam dipotong 8

50 gm balia

20 ulas bawang merah - dihiris

15 ulas bawang putih - dihiris

4 cm lengkuas

4 batang serai

1 bungkus kecil rempah kari daging

1 bungkus kecil rempah kurma

1 biji kelapa - ambil santannya

15 biji telur burung puyuh

Garam secukup rasa

15 tangkai cili kering - digoreng sebelum dikisar

5 tangkai cili hijau - dihiris

5 batang daun ketumbar - dihiris

Sedikit gajus - tumbuk

Cara Menyediakan:

1. Sebahagian bawang merah dihiris dan digoreng, sementara sebahagian lagi dikisar. Ayam, dicuci bersih, digoreng dahulu sementara telur puyuh direbus dan

dibuang kulit.

2. Kemudian tumis bawang putih, bawang kisar, rempah dan bahan-bahan kisar yang lain. Setelah masak dan berminyak, masukkan santan.

3. Setelah kelihatan pekat, barulah masukkan ayam, telur puyuh dan biarkan mendidih dengan elok.

4. Angkat dan hiaskan dengan daum ketumbar, cili hijau, gajus yang telah ditumbuk serta bawang goreng

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment