Pages

Wednesday, November 2, 2011

Nasi Ayam Claypot

Bhn utk nasi:
Air rebusan ayam
Bwg merah & biwg putih
Halia
(masak sama mcm masak nasi ayam)
Bahan utk Ayam ala Claypot:
5 ketul ayam
5-6 keping cendawan hitam kering (kasik kembang, rendam dlm air panas)
2 biji Bwg merah & 1 biji bwg putih (utk menumis)
1 biji bwg besar (belah 6 )
1 btg kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 inci halia (di hiris)
1 sudu cili kisar
4 tangkai cili kering
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat
4 sudu kicap manis
1 cwn air
1 sudu kecil tepung jagung
Garam secukup rasa
Cara2:
Tumis bwg merah,putih, bunga lawang, kulit kayu manis,buah pelaga dan cili kisar.Bila agak garing masukkan bwg besar potong 6 tadi, cendawan kering yg dah kembang & cili kering.  masukkan ayam. Kacau hingga rata dan tunggu ayam masak.  masukkan sos tiram, kicap pekat & kicap manis. Perasakan dgn garam. , bancuh air dgn tepung jagung & masukkan kekuali.Ini  untuk pemekat kuah.Biar kan mendidih , jadi pekat sedikit....bila nasi sudah masak, bubuh dlm mangkuk...dan tuangkan lauk ayam tadi keatas nasik tersebu

No comments:

Post a Comment