Pages

Friday, December 30, 2011

resepi ikan masak kicap

 

Bahan- bahan

Ikan kembung

3 biji bawang merah ditumbuk

2 ulas bawang putih ditumbuk

sedikit belacan ditumbuk

Halia ditumbuk

1 labu bawang besar dipotong bulat

1 biji tomato di belah empat

1 biji cili merah

Serbuk kunyit,

garam,gula dan aji

kicap pekat,

sos tiram

cili sos

Cara – cara

Ikan disiang .kemudian dikelar dan lumurkan dengan garam dan kunyit ..goreng ikan sampai masak..angkat dan ketepikan..Kemudian tumiskan bahan – bahan yang ditumbuk..bila sudah wangi masukkan sedikit air…masukkan kicap pekat,sos tiram dan sos cili..bubuh garam gula dan aji secukup rasa..masukkan tomato ,bawang besar,dan merah..bila sudah cukup rasa masukkan ikaan yang sudah digoreng tadi..kacau sekejap ..tutupkan api ..angkat..

Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment