Pages

Thursday, December 15, 2011

Resepi masak Sambal daging

Bahan dikisar

10 biji cili kering

2 inci halia

3 batang serai

1 labu bawang besar

3 ulas bawang putih

5 biji bawang merah

1 biji buah keras

1 inci lengkuas

1cawan santan

1/2 kilo daging1 ketul kiub perasa daging

Rempah tumis (bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga)

Minyak untuk menumis

garam dan gula,aji secukup rasa
sedikit air

1 labu bawang besar

Cara Memasak


Panaskan minyak,..masukkan rempah tumis.. masukkan bahan kisar.. masak hingga pecah minyak.. Kemudian, masukkan daging dan sedikit air.. Masak sampai daging lembut.. Masukkan kiub daging garam,gula,aji, secukupnya. .Masukkan santan dan masak sampai kuah pekat.kemudian masukkan bawang besar..bila masak angkat..

Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment