Bahan-bahan
- 1 kg.atau 3 1/2 cawan beras Basmathi
 - 150 ml minyak sapi atau 2 sudu besar butter + 2 sudu besar minyak jagung
 - 3 helai daun pandan
 - 4 cawan air
 - 150 ml atau 1/2 cawan susu cair
 - 3 camb stok pekat ayam
 - garam secukup rasa
 - bawang goreng - hiasan
 - 50 gm kismis – hiasan
 
- 4 cm kulit kayu manis
 - 3 kuntum bunga cengkih
 - 3biji buah pelaga
 
- 8 biji bawang merah
 - 2 ulas bawang putih
 - kunyit
 - halia
 
- Panaskan minyak sapi, masukkan bahan penumis dan bahan kisar. Kacau hingga naik bau.Masukkan beras, gaul 3 minit.
 - Masukkan daun pandan, air, garam, susu dan stok. Kacau sekali-sekala hingga menggelegak.
 - Bila air dah kering, perlahan api ..tutup periuk. Biarkan nasi masak
 - Bila nasi dah masak hiaskan dengan kismis dan bawang goreng
 
No comments:
Post a Comment