Pages

Sunday, December 4, 2011

Resepi sup daging nz

Bahan-bahannya:

1/2 kilo daging

1 labu bawag besar,5ulas bwg putih,3inci halia dikisar

1inci halia,1ulas bawang putih,4 ulas bawang merah ditumbuk

1peket kecil rempah sup

1 peket sup bunjut tulang

daun sup

air

minyak untuk menumis

kentang 

karet

Cara-caranya:

1.Tumis bahan2 yg ditumbuk hingga naik bau..,kemudian ,sup ,bahan kisar kacau rata hingga kekuningan.

2.Bancuh rempah sup dgn air dan tumis hingga naik minyak.

3.Masukkan daging ..kacau.. masukkan air kemudian masukkan sup bunjut ,karet dan kentang.

4.Keluarkan sup bunjut.buka ikatan dan blender bahan2 rempah,kemudian masukkan semula kedalam sup

6.masak hingga daging  empuk.

7.Setelah daging empuk baru dimasuk garam dan perasa.

8.masukkan kedalan mangkuk

9..Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng

Sedia dihidang

No comments:

Post a Comment