Pages

Friday, March 9, 2012

Kek Marble Bermadu


Bahan-bahan:
200 gm mentega
175 gm tepung
130 gm gula kastor
6 biji telur
1/2 sudu besar serbuk penaik
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar madu
2 sudu kecil koko
1 sudu esen vanila
Sedikit pewarna kuning
Cara menyediakan:

.Pukul mentega, susu dan madu hingga berkrim… Dalam bekas lain, pukul pula putih telur bersama gula hingga naik…Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji sambil terus dipukul lagi.. bila elok sebati, masukkan tepung dan diikuti serbuk penaik. Kacau rata…Asingkan sedikit adunan dan campurkan koko, kacau rata… Campurkan adunan asal dengan pewarna kuning…Sediakan acuan dan sapu mentega. Masukkan separuh adunan kuning…Masukkan pula warna koko di tengahnya dan tutup dengan warna kuning (seperti membuat kek marble biasa)… Bakar hingga masak.

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment