Pages

Thursday, March 8, 2012

Resepi Sup Tulang Ketuk merah

Bahannya:


1 kg tulang daging

600 gm bawang merah

50 gm cili boh

80 gm pes tomato

140 gm tepung jagung

30 gm kicap manis

5 gm garam

Perasa stok ayam atau daging

10 gm serbuk lada hitam

50 gm sos tiram

20 gm  bawang goreng

20 gm  daun bawang

25 gm gula

1 biji telur

100 gm  kubis (dihiris halus)

BAHAN.

Sediakan bahan untuk menyiapkan sup tulang ketuk.
REBUS...tulang daging (gear box) direbus selama tiga jam. Kemudian tumis bawang merah dan masukkan stok ayam atau daging sebelum dicampur tulang daging yang direbus tadi.
TUANG...masukkan pes tomato diikuti cili boh ke dalam air rebusan.
CAMPUR...masukkan sedikit garam dan gula.
TAMBAH...diikuti dengan sos tiram dan kicap manis.
PUKUL TELUR...pukul telur hingga sebati, kemudian masukkan ke dalam adunan tulang daging yang dimasak.
CAMPUR...campurkan sedikit air ke dalam tepung jagung, kacau adunan hingga sebati dan masukkan adunan tepung jagung itu ke dalam rebusan tulang untuk memekatkan kuah.
MENDIDIH...biarkan rebusan tadi mendidih hingga daging empuk dan kuahnya kering sedikit sebelum diangkat.
HIASKAN...tabur hirisan kubis, bawang goreng dan daun bawang untuk menambah rasa.
SIAP...sup tulang ketuk sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment