Pages

Sunday, April 22, 2012

Resepi Mi Kantonis

Bahan-bahan:

1 gulung mi sanggul (yee mi)
10 gm isi ayam
10 gm sotong putih - potong bunga
10 gm udang halus
2 halus bawang putih - diketuk
3 tangkai daun sawi
Sedikit tepung jagung - untuk memekatkan kuah
Garam dan serbuk perasa
2 cawan air rebusan ayam
1 sudu besar sos tiram
1 biji telur
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara Menyediakan:

Goreng yee mi dengan sedikit minyak dan asingkan di dalam pinggan.Tumiskan bawang putih, isi ayam, sotong putih, udang hingga garing dan masukkan air rebusan ayam serta sos tiram. Masak hingga mendidih.Masukkan garam, bahan perasa dan sayur sawi.Campurkan tepung jagung (dibancuh dengan air) sehingga pekat. Akhir sekali, pecahkan telur dan kacau sedikit saja.Setelah kuah masak, tuangkan ke atas yee mi yang telah digoreng. .bila dah masak dan cukup rasa matikan api..angkat..hiaskan

Sedia dihidang

Sumber : saji.

No comments:

Post a Comment