Pages

Wednesday, May 2, 2012

Nasi Beriani Dum Kambing Singapura

Beriani Dum Kambing Singapura

BAHAN-BAHAN:

1 kg beras basmati

1 kg daging kambing

250 gm minyak sapi

1.3 liter air

Garam

100 gm badam

100 gm gajus

50 gm daun pudina

50 gm daun ketumbar

250 ml susu cair

50 gm bawang goreng

100 ml air mawar

BAHAN B:

5 biji tomato (dadu besar)

5 ulas bawang putih (kisar)

4 cm halia (kisar)

BAHAN C:

1 cawan tairu

300 gm tomato puri

2 sudu besar rempah beriani

2 sudu besar serbuk lada

1 sudu kecil serbuk kunyit

5 tangkai cili hijau (patah dua)

Setangkai daun ketumbar

BAHAN TUMIS:

2 batang kulit kayu manis

6 biji buah pelaga

6 kuntum bunga cengkih

4 labu bawang besar (cincang)

CARA MENYEDIAKAN:

Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis bahan-bahan tumis hingga naik bau.Kemudian masukkan pula Bahan-bahan B. Tumis lagi hingga naik bau. Masukkan pula bahan C.Gaul rata dan tumis lagi hingga lima minit.kemudian masukkan daging kambing. gaul sebati.Masak sehingga daging menjadi tiga per empat empuk. Boleh juga dituangkan dua cawan air sewaktu mengempukkan daging. Tapi pastikan air dua cawan itubenar-benar kering sebelum dituang 1.3 liter air.Akhir sekali tuangkan susu cair, garam, sedikit gula, dan beras yang ditus.Biarkan air mendidih dan nasi ditanak seperti biasa. Sebelum air kering, masukkan..daun pudina, gajus, badam, bawang goreng dan air mawar. Boleh juga dibubuhkan.. pewarna yang telah dibancuhkan dengan satu sudu besar air..Titiskan pewarna di atas permukaan nasi yang mula mengering. Tutup periuk dan jangan digaul dulu. Setelah nasi masak, barulah boleh digaul..

Sedia dihidang

Sumber saji

No comments:

Post a Comment