Pages
▼
Sunday, May 27, 2012
Resepi Ayam Teriyaki Halal
Resepi Ayam Teriyaki Halal
Bahan-bahan:
5 keping dada atau peha ayam, potong sederhana kecil
3 sudu madu
4 sudu kicap manis (sedap guna kicap ABC)
1 sudu gula
3 inci halia, diparut halus
3 ulas bawang putih, diparut halus
1 sudu teh garam halus
Cara penyediaan :
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk. Gaul hingga mesra dan perap selama sejam di dalam peti sejuk.
Panaskan kuali leper non-stick dan panggang ayam yang telah diperap. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.
Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi pekat dan likat.
Nota: Untuk variasi dan rasa pedas, boleh juga masukkan sesudu lada hitam tumbuk kasar semasa perap.
No comments:
Post a Comment