BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan pekasam (ikan talipia)
1 biji jantung pisang (rebus)
2cawan santan pekat
BAHAN KISAR:
10 cili padi
kunyit hidup
kencur
2 ulas bawang merah
2 biji buah keras
Garam,gula ,aji secukup rasa
CARA MENYEDIAKAN:
. Ikan pekasam yang telah dibersihkan dimasukkan dalam periuk Masukkan bahan kisar, garam,gula dan aji ..masukkan jantung pisang…masukkan santan dan renehkan hingga kuah pekat..bila kuah dah pekat,dah masak dan dah cukup rasa matikan api dan angkat
Sedia dihidang
Sumber : saji
sedap sungguh..tapi tk berapa minat makan pedas ...
ReplyDeleteSinggah sini yer...tengok pengawal yg tak patot...
http://boyzonne-hijaurimba.blogspot.com/2012/05/pengawal-keselamatan-hanya-memerhatikan.html