Pages

Friday, August 13, 2010

Rendang Tok


Bahan-bahan


1.5kg Daging lembu (di potong dadu)

1/2 cawan Minyak masak

200g Kerisik

700ml Santan

100g kerisik

20 g Bunga Kantan ( di kisar)

10g Daun kesom ( di kisar )

60ml Air Asam Jawa

100g Bawang besar (dikisar)

30g Halia ( di kisar )

30g Bawang putih ( di kisar)

100g Lengkuas ( di kisar )

20 g Kunyit segar ( di kisar )

200g cili kering ( dikisar )

50g Serai ( di kisar )

30 g Belacan

20g Daun Kunyit (dihiris)

15g Daun Limau Purut

10g Daun Salam

200g Gula Melaka

100g Gula Pasir

40 g Garam secukup rasa

REMPAH DI KISAR

10g Bunga Lawang

20g Kulit Kayu Manis

20g Buah pelaga

15g Bunga Cengkih

30g Jintan Manis

20g Jintan Putih

10g Ketumbar

30g Serbuk buah pala

Cara memasak

1) Panaskan minyak tumis bahan yang di kisar hingga naik bau. Masukan rempah,cili kering dan kacau lagi hingga pecah minyak.

2) Masukkan separuh santan dan kacau hingga pekat. Kemudian masuk daging dan kacau hingga kering dan pekat.

3) Kemudian masukan lebihan santan dan kemudian isi kelapa tua, air asam jawa,daun kesum,daun salam dan serbuk buah pala.

4) Biar renih selama 30 minit dan kacau hingga pekat kemudian baru masukan kerisik.

5) Masak hingga kering dan masukan garam ,gula secukup rasa.

No comments:

Post a Comment