Pages

Monday, August 16, 2010

sup tulang mamak stail


Bahan-bahan

1 kg tulang

2 s/b minyak makan

3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]

4 biji kentang [belah 4]

1 batang carrot [potong kecil]

1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]

1 batang serai [ketuk]

2 biji tomato [belah 4]

garam

bawang goreng

air secukupnya

bahan tumbuk

7 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

3 sm halia

1 s/k lada hitam


bahan rempah tumis

1 inci kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

2 biji buak pelaga

Cara memasak
1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.

3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata.

4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.

5. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendideh.
6. Biarkan reneh sehingga kentang dan carrot lembut.

7. Tutup api dan masukkan tomato.

8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.

No comments:

Post a Comment