Pages

Saturday, August 14, 2010

Sup ekor chef wan stail


Bahan-bahan

1/2 cwn. minyak sayuran

500g ekor lembu, dibersihkan dan dipotong-potong

2 sudu besar ketumbar serbuk

1 sudu besar jintan putih/halus serbuk

1 sudu besar jintan manis/kasar serbuk

1.5 sudu besar tomato puri

1.5 liter @ 6 cwn. air

1 batang lobak merah, dikupas dan didadu

1 biji ubi kentang, dikupas dan didadu

2 batang saderi, didadu

garam

lada hitam yg. baru dikisar

daun ketumbar, dhiris-hiris

bawang goreng

Rempah Tumis

4 bj. buah pelaga

1 cm kulit kayu manis

6 kuntum bunga cengkih

2 kuntum bunga lawang

Bahan dikisar

10 ulas bawang merah, dikupas

4 ulas bawang putih, dikupas

2 batang serai, dihiris halus-halus

1cm halia, dikupas

Cara:

1.) Panaskan minyak sayuran di dalam periuk. Tumis ekor lembu sehingga perang sedikit. Angkat dan toskan.

2.) Di dalam minyak yg. sama, masukkan rempah tumis dan bahan kisar dan goreng sehingga naik baunya.

3.) Tambah ketumbar, jintah putih/halus, dan juga jintan manis/kasar serbuk dan kacau di atas api kecil selama 3-4 minit sehingga wangi. Campur tomato puri.

4.) Masukkan ekor lembu, tambah air dan renihkan.

5)Tambah lobak merah, ubi kentang dan saderi. Renihkan selama 1 jam 45 minit sehingga ekor lembu empuk. Perasakan dengan garam dan lada hitam.

6.) Hias dgn. daun ketumbar dan bwg. goreng sebelum dihidang

No comments:

Post a Comment