Pages

Thursday, October 7, 2010

RESEPI KEK LAPIS PANDAN.


Bahan-bahan


110 gm gila halus
100 gm tepung
100 gm tepung gandum
110 ml satan
50 ml santan
1 tin kelapa kering
4 b1ji putih telur {di pukul }
4 biji kuning telur
2 sudu besar majerin
1/2 sudu kecil kerim tartar
1/2 sudu kecil serbuk penaik

BAHAN KAYA PANDAN

500 ml santan
125 gm gula pasir
50 gm air daun pandan
3 suau besar tepung gajung
2 sudu besar agar-agar
1/2 sudu kecil pewarna hijau
{satukan semua bahan dan masak hingga pekat. sejukan}

CARA MEMBUATNYA

1. Pukul gula pasir dan kuning telur hingga kembang
2. Masukkan tepung jagung ,tepung optima.,kerim tartar dan serbuk penaik, Gaul hingga
adunan sebati.
3, Kemudian masukkan santan ,air daun pandan,,putih telur dan diadun hingga rata.
4. Masukkan majerin ,pewarna hijau dan gaulkan dengan sudip kayu
5. Tuangkan adunan kedalam acuan bulat, Bakar dalam ketuhar dengan suhu 200c selama 20
minit. Sejukkan kek ini
6. potong kek pada 3 bahagian ,Sapukan tiap keping kek dengan kaya pandan dan lapiskan
7. Kemudian sapukan lebihan kaya pandan di bahagian permukaan kek dan taburkan dengan
kelapa kering,

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment