Pages

Wednesday, October 6, 2010

RESEPI KEK MARMAR


BAHAN KEK

350 tepung naik sendiri
250 gm majerin
200 gm gula halus
20gm tepung jagung
8 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit pewarna cokelat,hijau,dan merah
100 gm gula ising
1 sudu kecil susu pekat
i sudu besar jus limau

CARA MEMBUATNYA:

1. Pukul majerin dan gula halus hingga berkerim dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain pukul telur hingga kembang'kemudian masukan sedikit-sedikit kedalam
bancuhan majerin dan di pukul rata.
3. Masukakn tepung naik sendiri,trpung jagung dan esen vanilla,pukul lagi hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian ,warna kan dengan hijau,merah, cokelat,dan satu lagi
biarkan dengan warna asal.
5. Tuangkan adunan tersebut kedalam acuan kek berselang seli warna
6, Bakar dalam ketuhar dengan suhu 180c selama 1 jam. sejukkan kek.
6. Hiaskan kek dengan ising dan ceri mengikut citarasa.

SEDIA DIHIDANGKAN.

No comments:

Post a Comment