Pages

Saturday, January 29, 2011

AYAM MASAK TOMATO 39

DSC07991

BAHAN – BAHAN :

300 gm ayam dipotong kasar

100 gm bawang merah – dikisar halus

30 gm cili kering – dikisar halus

80 gm bawang putih – dikisar halus

50 gm halia dikisar halus

20 gm kulit kayu manis

2 biji bunga lawang

3 biji buah pelaga

3 sudu besar pes tomato

1 sudu besar serbuk kunyitr

sedikit air

garam secukup rasa

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Lumurkan ayam bersama kunyit dan goreng hingga ayam kekuningan

2. Biarkan ayam sebentar

3. panaskan sedikit minyak dan tumis bahan – bahan yang sudah dikisar

4. Masukkan kulit kayu manis .bunga lawang dan buah pelaga

5'. Kemudian masukkan pes tomato dan sedikit air.Biarkan masak seketika

6. Masukkan ayam yang dah digoreng dan biarkan sebati

7- Masukkan garam secukup rasa

 

SEDIA DIHIDANG

No comments:

Post a Comment