Pages

Tuesday, January 18, 2011

FISH MAW SOUP

DSC08129

BAHAN – BAHAN :

2 liter air

500 gm tulang atau rangka ayam

50 gm lobak merah dipotong 1/2 cm

1 sudu makan stok ayam

100 gm kubis cina

300 gm udang – jadikan bebola

1 sudu makan tepung ubi kayu  -- jadikan bebola

50 gm fish maw(sejenis lapisan dlm perut ikan )-berkualiti (direndam ,kemudian dipotong 3 cm )

300 gm sengkuang –dihiris setebal 1/2 cm

sedikit lada hitam

sedikit garam

2 keping asam keping

sedikit kiub ayam

 

BAHAN – BAHAN HIASAN :

20 gm bawang putih

2 sudu makan minyak masak

1 batang daun ketumbar

 

CARA MEMBUATNYA :

1.  Panaskan air dan masukkan tulang atau rangka ayam,reneh selama 25 hingga 45 minit,kemudian angkat ayam dan tinggalkkan air rebusan di dalam periuk.

2. Didihkan semula air rebusan ayam tersebut

3. Ambil bebola udang menggunakan sudu teh,masukkan kedalam air rebusan yang sedang mendidih,biarkan ia masak selama satu hingga dua minit

4. Masukkan fish maw,sengkuang dan lobak merah,tambahkan perasa seperti garam dan kiub ayam,

5. Masukkan kubis cina,masak hingga kubis  menjadi lembut

6. Panaskan 2 sudu minyak masak,untuk menumis bawang putih hingga jadi perang,keemasan

7. Hidangkan sup yang telah siap dengan kepingan bawang putih goreng dan daun ketumbar

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment