Pages

Thursday, January 20, 2011

KUIH ANG KU

DSC08089

BAHAN – BAHAN :

BAHAN A :

500 gm tepung beras pulut

60 gm gula halus

500 ml air

150 ml minyak masak

sedikit pewarna oren

 

BAHAN B :

100 gm tepung beras

150 ml air mendidih

 

BAHAN UNTUK INTI :

600 gm kacang hijau – dibuang kulit dan di rendam selama 3 jam

400 gm gula halus

 

CARA MEMBUATNYA :

1. Kukus kacang hijau hingga lembut,,campurkan gula dan biarkan sejuk

2. Kecuali minyak,adun bahan A dan bahan B ,canai dengan sempurna,tambahkan sedikit demi sedikit minyak,dan terus canai hingga jadi doh lembut

3. Bahagikan doh menjadi 20 gm tiap satu,.balutkan inti setiap bahagian,himpitkan ke dalam acuan dan letak sehelai daun pisang di bawahnya

4. Kukus selama 8 minit

 

SEDIA DIHIDANG .

No comments:

Post a Comment