Pages

Tuesday, December 13, 2011

Resepi ayam bakar bercili


BAHAN-BAHAN
  • 1/2 kg ayam
  • Sedikit daun pisang
Bahan yang dikisar:
  • 10 biji cili
  • 2 cm belacan
  • 1/3 cawan pati santan
  • Sedikit air asam jawa
  • 1 batang serai
  • 1 cm halia
  • 1cm lengkuas
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan renjis:
  • 2csudu besar minyak masak
  • 3 sudu besar pati santan
  • 2 sudu kecil cili kisar
CARA MEMBUATNYA
  1. Potong ayam
  2. Perap bahan kisar semalaman bersama ayam yang sudah dipotong.
  3. Layurkan daun pisang sebelum dijadikan alas untuk membakar ayam.  bagi mengelakkan ayam dari cepat hangus.
  4. Bakar ayam di atas api sederhana dan renjis ayam dengan santan bercampur cili agar ayam tidak terlalu kering.

No comments:

Post a Comment