Pages

Tuesday, May 8, 2012

Resepi Masak Ayam Lemon Madu

Bahan-bahan:

1kg ayam - dipotong kecil
3sudu besar kicap
4 sudu besar sos cili
2 biji lemon - ambil jusnya
3 sudu besar madu
1 sudu kecil minyak sayuran
6 cm halia - mayang halus
6 ulas bawang putih - cincang
1 cawan susu cair
1kiub ayam
2sudu besar tepung jagung
21/2 cawan mentega
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakan:

Bersihkan ayam dan gaulkan dengan kicap, jus lemon, sedikit minyak sayuran serta madu. Perap selama 1/2 jam.Goreng ayam yang telah diperap tadi hingga garing. Tinggalkan sedikit minyak, goreng ayam di dalam kuali dan tambahkan mentega. Tumis halia, bawang putih hingga naik baunya. Kemudian masukkan sos cili dan susu sejat. Biarkan mereneh dan masukkan garam secukup rasa.. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.bila agak pekat sedikit, masukkan ayam yang telah digoreng. Kacau  rata dan kuah sebati dengan ayam.,bila dah masak dan dah cukup rasa,matikan api dan angkat Angkat

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment