Pages

Tuesday, May 8, 2012

Sambal Terung Pipit Tumis

Bahan-bahan:

1labu bawang besar - kisar halus
2 ulas bawang putih - kisar halus
1 cm belacan - kisar halus
8 biji cili kering - kisar halus
100 gm ikan bilis - goreng garing
air asam jawa
1/4 cawan santan
50 gm terung pipit
5 biji belimbing buluh
minyak masak
Garam , gula dan parasa secukup rasa

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak, ..masukkan air asam jawa lalu dikacau hingga rata.Masukkan ikan bilis, santan, terung pipit, garam ,gula dan serbuk perasa secukupnya, kemudian kacau lagi hingga rata. Akhir sekali, masukkan belimbing buluh, kacau seketika,,bila dah cukup rasa dan dah masak matikan api dan angkat

Sedia dihidang

Sumber saji

No comments:

Post a Comment