Pages

Thursday, May 3, 2012

Resepi Nasi Beriani Pandan

Bahan-bahan:

2 tin susu beras basmati - direndam 20 minit
2 tin susu air
2 cawan air rebusan daging
1/2 tin susu cair
3 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minyak masak
2 cm halia - mayang dan tumis
5 biji bawang merah - mayang dan tumis
2 ulas bawang putih - tumbuk halus
6 biji bawang merah - tumbuk halus
1 sudu besar jintan manis
1 sudu kecil rempah masalah
3 biji putik jagung - potong nipis
2 batang lobak merah - didadu
2 helai daun pandan
Pewarna kuning dan hijau
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan:

2 biji cili merah
1 helai daun pandan
Sedikit daun sup dan bawang
Badam goreng untuk ditabur di atas

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumis bawang yang telah dimayang hingga naik baunya. Masukkan bahan yang ditumbuk halus, kacau hingga naik minyak. Kemudian tambahkan daun pandan, air dan air rebusan daging. Biarkan mendidih dan masukkan susu cair serta beras, putih jagung dan garam secukup rasa…bila nasi hampir kering, bahagikan pada dua bahagian untuk diwarnakan kuning dan hijau. Masukkan semula nasi yang telah siap diwarnakan dan tanak hingga masak. Taburkan lobak merah, daun sup, limau purut dan daun bawang, cili merah dan badan goreng masa menghidang.

Sumber saji

No comments:

Post a Comment