Pages

Thursday, May 3, 2012

Resepi Rendang Rincik

Bahan-bahan:

500 gm daging rincik - dipotong kecil, dibersihkan & ditus

1 paket kecil rempah kari daging

1 labu bawang besar - dikisar

santan dari 1 biji kelapa

3 sudu besar kerisik - ditumbuk halus

10 biji kacang panjang

Minyak masak untuk menumis

Garam,gula  dan aji  secukup rasa

Bahan-bahan tumis:

6 cm kulit kayu manis

2 kuntum bunga lawang

5 kuntum bunga cengkih

3 biji buah pelaga

4 biji bawang merah - dimayang

2 ulas bawang putih - dimayang

3 cm halia - dimayang

Cara Menyediakan:

Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis. Kacau hingga kekuningan dan masukkan rempah kari daging dan bawang besar kisar. Kacau rata dan biarkan hingga pecah minyak..Masukkan daging garam,gula dan aji.. kemudian kacau hingga rata. Biarkan mendidih dengan api perlahan hingga daging empuk…Masukkan kerisik, santan dan kacang panjang. Kacau dan biarkan mendidih ,,bila dah masak dan cukup rasa ,matikan api

Sedia dihidang

Sumber : saji

No comments:

Post a Comment