Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
8 tangkai cili merah (dicincang halus)
10 tangkai cili api (dicincang halus)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
5 ulas bawang merah (dicincang halus)
5 sm halia (dicincang halus)
5 batang serai (dicincang halus)
sos ikan secukup rasa
sos tiram secukup rasa
garam
gula
serbuk kunyit
kicap soya
daun ketumbar
lobak merah
sedikit lada sulah
sedikit tepung jagung
Cara penyediaan
1) Gaulkan garam,serbuk kunyit dan lada sulah bersama sedikit tepung jagung sehingga sebati.
2) Kemudian ,lumurkan pada ikan siakap yang telah dibersihkan dan goreng diatas api sederhana sehingga garing..ketepikan
3) Panaskan minyak untuk menumis. masukkan semua bahan yang telah dicincang. Goreng sehingga naik bau.
4) Masukkan dua cawan air dan tunggu sehingga mendidih.
5) Masukkan semua bahan perasa secukupnya dan biarkan masak .
6) Tuangkan diatas ikan yang telah digoreng tadi .
7) Sedia dihidang...
No comments:
Post a Comment